top of page
Blog: Blog2

Maak een plek voor jezelf!

Updated: Apr 11, 2020


Creëer een plek voor jezelf om even tot rust te komen

Voor mij is het heel belangrijk om een plek te hebben waar ik me even terug kan trekken. Door mijn hooggevoeligheid kan ik ons gezinsleven soms als druk en pittig ervaren. Op die momenten is het voor mezelf (en mijn gezinsleden; want een blije partner/mama is veel fijner dan een overprikkelde partner/mama) fijn als ik even alleen kan zijn en mijn energie kan opladen. Dat hoeft geen uren te duren, een kwartiertje op mijn eigen plek doet al wonderen.


Wil jij ook graag een plekje voor jezelf creëren, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Of heb je het idee dat het te ingewikkeld is of veel geld kost. Lees dan lekker verder, want in deze blog laat ik je zien hoe je met minimale middelen, een beetje creativiteit en liefde een fijne plek voor jezelf kunt maken.


Begin met een fijne basis.

Zorg voor een (deel van een) ruimte waar je ongestoord alleen kan zijn (of dat je kunt afspreken dat je daar voor een bepaalde tijd alleen kan zijn).

Bijvoorbeeld een hoekje van de slaapkamer, een deel van je werkplek of misschien wel een kleine ruimte op de overloop.


Markeer je ruimte door iets op de vloer te leggen. Ik heb gebruik gemaakt van een schapenmat (die we gebruiken voor de yoga). Maar het kan evengoed een (oud) kleed, een deken, een strandmat, fitnessmatje of zelfs een badlaken of oude slaapzak zijn. Zoek iets waar je comfortabel op zit en vul eventueel aan met kussens of een krukje. Ik gebruikte de tuinkussens, die we nu buiten nog niet gebruiken.


Maak het jouw plek.

Heb je een comfortabele plek gecreëerd voor jezelf dan is het belangrijk om deze sfeervol aan te kleden. Dat het echt een plek voor jou wordt. Omring jezelf met spullen waar je blij van wordt, die je energie geven en waar je graag naar kijkt.


Denk daarbij aan kaarsen, (edel)stenen, schatten uit de natuur (takjes, dennenappels, schors, stenen, veren e.d.), prentjes of kaarten, mooie stoffen enz.


Zo ben ik dol op stenen en vondsten uit de natuur. Samen met de kinderen vinden we het heerlijk om het bos of de tuin in te gaan en dan wordt er altijd wel iets mee naar huis gebracht.

Om mijn vondsten en stenen een mooie plek te geven maakte ik een bankje.



Het bankje is gemaakt van een oude steigerplank, twee latten van een pallet en een houten balk die we over hadden. Hij hoeft er niet supernetjes uit te zien, ik houd juist wel van een verweerde, oude look. Vervolgens maakte ik het bankje eerst wat ouder, door hem te "bewerken" met een hamer (meteen even wat energie eruit slaan). Als laatst heb ik het bankje twee keer geschilderd, een keer met darkgreen wash en de tweede keer met white wash.



Je maakt een wash door muurverf te flink verdunnen met water (in mijn geval eerst donkergroene muurverf en daarna witte muurverf, ik gebruikte restjes muurverf die ik nog heb staan). Je brengt de wash op met een grote kwast. Omdat het sterk verdund is, droogt de wash snel en kun je er na een klein uurtje overheen met de volgende laag. Tussendoor schuren is wel belangrijk om te voorkomen dat er scherpe randen en splinters aan je bankje blijven zitten.


Creëer een plek voor jezelf om even tot rust te komen

Decoreer het bankje vervolgens helemaal als jij het mooi vind. Zorg voor sfeervol kaarslicht en persoonlijke spulletjes waar je blij van wordt. En het hoeft niet meteen perfect te zijn, geef jezelf de ruimte om dit plekje te laten groeien. Er komen vast nog meer mooie items op je pad.





Wanddoeken op de muur.

Om de muur wat op te fleuren heb ik verschillende doeken beschilderd (je kunt gewoon katoen van bijvoorbeeld oude lakens gebruiken). Of laat je partner of kinderen een mooi kunstwerk voor je maken. Je bevestigt de doeken gemakkelijk met plakgum of bevestig het doek aan een tak en bevestig deze met een spijker aan de muur.


Creëer een plek voor jezelf om even tot rust te komen


Ook hangt er een oude koeienbel uit India en heb ik mijn klankschaal neergezet.

Groen mag op jouw plekje zeker niet ontbreken. Kijk of je ergens in huis een plant hebt staan die eigenlijk een andere plek kan gebruiken. Bij mij was dat een plant die in de gang stond, nu is het daar wel wat kaal, maar heb ik in ieder geval ook groen bij mijn plekje. Heb je geen plant "over", verwen jezelf dan met een mooie, nieuwe plant.


Heb jij zin om aan de slag te gaan? Ik ben heel benieuwd hoe jouw plek eruit ziet, laat het me weten!


Lieve groetjes Tamara







47 views0 comments

コメント


bottom of page